Petíciu za dobudovanie obchvatov Prešova dodnes podpísalo 7950 ľudí

27.10.2010 Prešov

Prešov 27. októbra (TASR) – Petíciu za dobudovanie obchvatov Prešova a odklonenie tranzitnej dopravy v priebehu dvoch týždňov podpísalo 7950 ľudí žijúcich v meste i jeho širšom okolí.
Médiá o tom dnes informovali zástupcovia petičného výboru, na čele s primátorom mesta Pavlom Hagyarim.
\"Počet ľudí, ktorí podpísali túto petíciu ukazuje, že ľudia to vnímajú ako jednu z tých najhorúcejších priorít, ktoré mesto trápia. Uvedomujú si, že ten kto nesie zodpovednosť za túto našu boľačku je štát, \" povedal Hagyari. Podľa neho je petícia aj dôkazom toho, že ľudia chcú, aby Ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácií SR zrovnoprávnilo dobudovanie obchvatov mesta s ďalšími úsekmi diaľnice.
\"Petičný výbor požiadal ministra dopravy o stretnutie, v zásade mu predložíme tieto podpisy a zopakujeme, že chceme jasné prihlásenie sa ministerstva dopravy k prioritám v rámci mesta Prešov a konkrétne termíny. Nielen termíny, ktoré sú politické a reagujú na našu petíciu, \" zdôraznil Hagyari.
Člen petičného výboru Radovan Bačík predpokladá, že zbieranie podpisov bude pokračovať až do určenia termínu stretnutia s predstaviteľmi rezortu dopravy.
Podpisy pod spomínanú petíciu začali jej iniciátori zbierať 14. októbra tohto roka. Členovia petičného výboru vtedy uviedli, že ide o občiansku iniciatívu a reakciu na vyhlásenie ministra dopravy Jána Figeľa, že prioritou pre rezort je vybudovanie diaľnic na strednom Slovensku, úsekov Žilina – Martin a Ivachnová - Hubová. Podľa názoru petičiarov tieto lokality nie sú ani zďaleka tak dotknuté tranzitnou nákladnou dopravou ako Prešov. MDPT v ten istý deň reagovalo vyhlásením, v ktorom sa uvádza, že petíciu iniciovanú skupinou ľudí okolo prešovského primátora považuje za \"vylamovanie otvorených dverí\" a súčasť predvolebnej kampane.
Rezort dopravy konštatoval zintenzívnenie aktivít v oblasti výstavby dopravnej infraštruktúry na východe Slovenska. Upozornil na avizované vyhlásenie súťaže na niektoré diaľničné úseky. Okrem toho chcú v najbližších mesiacoch dokončiť aj obchvat Svidníka.
V reakcii MDPT sa tiež uvádza, že súťaže a začiatky prác v Prešove a okolí oznámia v najbližších týždňoch. Rovnako v septembri rezort schválil pre Prešovčanov dva projekty na cestách 1. triedy, ktoré zlepšia život miestnych obyvateľov.
 

Vyberte región

mark